“Polecamy dekantację co najmniej godzinę przed podaniem”. Na pewno niejednokrotnie spotkali się Państwo z tym jakże naukowo-laboratoryjnym terminem przy okazji informacji o winie. Czym jest więc dekantacja i w jakim celu się ją przeprowadza?
Dekantacja to termin laboratoryjny, który oznacza zlewanie cieczy znad osadu. Dekantowanie, czyli przelewanie wina, ma więc na celu oddzielenie wina od osadu i odpowiednie jego dotlenienie. Dekantacja wina to nic innego jak przelanie wina z butelki do dekantera, czyli specjalnie w tym celu przygotowanego szklanego naczynia.
Dlaczego dekantuje się wina?
Pierwszy powodem dekantacji wina jest usunięcie z niego osadu. Drugim powodem jest konieczność napowietrzenia wina, sprawienie, aby wino “pooddychało”.
Jakie wina należy dekantować?
Dekantuje się z reguły wina czerwone, które były leżakowane przez dłuższy czas w butelce. Mają one dużo osadu, który należy usunąć. Jeżeli wiemy, że wino dojrzewało w beczce a następnie w butelce, lub wiemy, że jest bogate w taniny, dekantujemy je, aby “pooddychało”. Pozwala to na usunięcie niepożądanych aromatów wina. Wino w karafce w kontakcie z powietrzem uwalnia przyjemniejsze aromaty, “uwalnia się”.
W naszym sklepie znajdą Państwo kilka propozycji win, które wymagają dekantacji, m.in. argentyńskie wina Achaval Ferrer Cabernet Sauvignon 2013, Achaval Ferrer Quimera 2010/11/12 oraz Finca Bella Vista 2012.
Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych!