Od kombajnów zbierających buraki cukrowe do… produkcji wina.

Jak region Ribera del Duero z buraczanej krainy przekształcił się w szlachetną winiarską apelację?


Wśród łagodnych wzgórz, na ziemi ukształtowanej przez rzekę Ribera del Duero pewien inżynier budował kombajny do zbiórki buraków cukrowych. Jednak jego ukrytym marzeniem było posiadanie winnicy i produkcja najlepszego w Hiszpanii wina. W 1972 roku jego sen zaczął się spełniać. Na odziedziczonym po ojcu terenie posadził odmianę tempranillo i bez reszty poświęcił się jej uprawie. Kolejne lata prób i eksperymentów z produkcją wina przyniosły znakomite rezultaty. Tempranillo stało się sztandarowym szczepem Hiszpanii, a region Ribera del Duero z buraczanej krainy przekształcił się w szlachetną winiarską apelację.

grupo-pesquera

Tym ambitnym inżynierem był Alejandro Fernández, dziś jedna z najbardziej znanych twarzy hiszpańskiego winiarstwa, a pierwsza winnica w której to wszystko się zaczęło to Pesquera, najbardziej utytułowana spośród 4 winiarni należących do Grupo Pesquera. W butiku znajdziemy wina z trzech posiadłości sygnowanych znakiem Grupo Pesquera. Dwie z nich znajdują się w Ribera del Duero tj. Pesquera oraz Condado del Haza, trzecia zaś w La Manchy, czyli El Vinculo.

W naszej ofercie znajdują się cztery wina z  Grupo Pesquera. Szczegółowe informacje >>> TU

Dodaj komentarz

Czy masz ukończone 18 lat ?

Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób dorosłych!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.